2010-01-30

Glas, Design och skulptur

För två veckor sen började jag en kurs i glas, design och skulptur på Umeå Universitet, därför kommer här ett inlägg med massa bilder till nyfika vänner och familjemedlemmar. För det är sjukt svårt att förklara vad det är man håller på med egentligen =)Denna vecka har vi bla lärt oss hur man kan göra flera glasskulpurer av en och samma lerskulptur.

När lerskulpturen är färdig smälter man en super-plast-smet som kallar vinamold och täcker figuren med, den fungerar sedan som en form där man sedan häller i smält vax. Dessa vaxavgjutningar gjuter man sedan in i gips...

smälta vax till vinamold-formarna..

Här gjuter vi in vaxskulpturerna i gips.. två lager av olika gipsblandningar med ett hönsnät imellan. Här gick det åt helvete för mig och allt gips rann ut i botten... Gör om, gör rätt!
 

Tillslut kan man sätta en ugn och hoppas på det bästa. Här har vi dessutom gjort reservoarer till gipsformarna, mätt och vägt så det blir rätt glasmängd + förberett ugnen i tusen år med olika plattor som penslades med "kilnwash" - ett slags gips m.m m.m. På måndag får vi äntligen knacka ut våra skulpturer och se resultatet. Jag är sjukt nyfiken och pepp!


Det är tålamodsprövande att sy men detta är någonting helt nytt för mig. Det är så sjukt mycket att hålla reda på samt så långa processer att det är obligatoriskt att fota varje moment. Men jag har hemskt kul hela tiden och det är ju såklart det viktigaste!
  

3 kommentarer:

KATTCHING sa...

fantastiskt kul!!! så spännande att se när ugnen öppnas. man blir som ett barn på julafton haha. (men bläää va d är tråkigt att förbereda ugnen å allt d. blbäbäbäbäbäb)
å vinamold, that smell....

Anette sa...

mkt fin blogg

Rönnbergska skapelser - tennarmband & sånt sa...

Hej Gerda,

En liten award till dig finns att hämta här: http://ann-helensalster.blogspot.com

Du gör jättefina saker!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...