2011-01-18

Tutorial - Finaste lapptäcket!

Lapptäcken är nog det roligaste jag någonsinn sytt! Jag blev helt hooked och gjorde typ 5 st på en vecka. Det bästa är att man får frossa i alla sina favorittyger och lägga ut dem och pussla och matcha och hålla på... mmmm.. äkta kärlek för en nörd haha

Gör en mall i hårdare papper, min mall är runt 13 *13cm tror jag. Välj bland dina favvotyger, jag gillar teman! Här är temat "madicken goes polkagris". Klipp ut så många rutor så täcket matchar den säng det skall användas i, till babyfiltar tycker jag det funkar bra med 6- 7 rader (om man lägger dem vågrätt) som vardera har 5-6 rutor på varje rad. Jag brukar även märka varje rad, för det är lätt att förvirra sig när de skall sys ihop sen!

Nåla i hop tygrutorna, en "rad" i taget.

Sy ihop rutorna med tät taksöm!

Pressa ut sömmarna.

Nåla ihop längderna med varandra, nu ser man verkligen hur täcket växer fram och hur sjukt snyggt det blir!
Pressa ut sömmarna även här. Kanske låter tråkigt men det är fan ett måste. Allt blir så mycket snyggare och enklare av lite strykjärnshjälp. Det tog mig faktiskt några år som sytant innan jag på riktigt fattade vilken briljant grej strykjärnet ändå är!

Okej. Lägg nu lapp"stycket" med rätsidan ned på en bit mjuk och gosig fleece. Sträck ut fleecen något och platta till med händerna och se till att det inte är några bubblor under. Sätt några nålar i kanterna och klipp ut.

Nåla noga runt om. Sy ihop. Men lämna ett hål på ca 8 cm så atrt du kan vränga täcket. Stryk noga över hela täckets framsida (men ta det lungt med att stryka på fleecen som är av polysester och kan smälta vid höga temperaturer) och sy slutligen en raksöm i kanten, hela vägen runt om.

Klart! Njut av ditt sjukt snygga lapptäcke.

 

14 kommentarer:

Anonym sa...

Kul, snyggt och enkelt! Helt min melodi. Kul att se lite av dina alster igen. Skrev om hur du inspirerar mig för ett tag sedan... Det var nog något med din gamla "header" nu när jag tänker efter...

Kiiromi sa...

Håller med, så himla kul det är!

Vad fint det blev det här. Rosa och röd är en grym kombo.

/Mia :)

Anna sa...

hej fint täcke o kul elefant!

Emelie sa...

Superfint och egentligen inte särskilt krångligt. Med ett gäng härliga tyger kan man skapa underverk. Sedan gäller det ju att man har lite tålamod och konstnärlig ådra också så att resultatet blir lyckat! =)

Åsa Tidqvist sa...

japp, lapptäcken is da shit, hur fina och roliga som helst att sy!

Jennie sa...

Tack för instruktionen! Du har rätt vad gäller strykjärnet - så tråkigt och så viktigt! Har länge tänkt sy lapptäcke, nu kanske jag vågar ge mig på det! Vad smart att du använder en färdig mall istället för att mäta på varje bit...

Beate sa...

Oj vad snyggt det blev!! Färgerna är underbara! Vad kul att du har gjort intruktioner! /Pling

www.plingtjingeling.blogspot.com

Caroline sa...

Tack snälla du för en himla fin tutorial! Jag är nybörjare på sömnad men det här ska jag nog klara ;)

Anonym sa...

Tack för en bra beskrivning, får ta att göra ett lapptäcke någon gång :)

Lilla Anka sa...

Tack! Nu skall jag sy upp mina tygrester!
Kul att hitta till din fina blogg!

peppen-Maria sa...

Oh! googlade på lapptäcke och hittade dig! Kingen! Och vad schysst att slippa fylla med vadd och skit. Värsta genidraget med fleecen ju. Bästa du!

Rebecka sa...

Vill tacka dig för ditt inlägg på hur man syr sitt egna lapptäcke, det hjälpte mig massor! :) Nu har jag gjort ett själv som jag är super nöjd med! Jag har också länkat din blogg på min sida och hoppas det var okej.
Tack igen!
Ha en bra dag!
// Rebecka

Lena sa...

Inspirerande tut! Härliga färger och fina mönster!

Emma | Tillvaron sa...

Bra beskrivning, ska sy ett lapptäcke tänkte jag. Men hurfunkar det när man inte zickzackar kanterna, fransar det inte lätt upp sig när man tvättar täcket och så?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...